Харчування

При організації харчування дітей у дошкільному закладі адміністрація керується Постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (із змінами), «Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» затверджена спільним наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 р. № 298/227 (із змінами).

Харчоблок дошкільного навчального закладу відповідає санітарно-гігієнічним вимогам та правилам. Знаходиться на першому поверсі з окремим виходом на територію закладу. Харчоблок дошкільного навчального закладу включає: кухню (цех для варіння), окремі приміщення для зберігання продуктів (овочі, фрукти, сипучі продукти, хліб), холодильні камери, приміщення для первинної обробки овочів, м’ясний та рибний цех, приміщення для миття кухонного посуду тощо. Харчоблок забезпечений достатньою кількістю холодної і гарячої проточною водою. Санітарним одягом для працівників харчоблоку (халати, фартухи, хустки, ковпаки тощо).

Кухня оснащена технологічним обладнанням: плитами, духовою шафою, електром'ясорубкою, овочерізкою, електроводонагрівачем, столами для обробки продуктів харчування, шафами, стелажами, підтоварниками, холодильним обладнанням з термометрами, посудом різного розміру і призначення (каструлі, сковороди, відра, ополоники розливні, лопатки дерев'яні, ложки, мірний посуд тощо), наборами дощок, ножів.

Також харчоблок забезпечений миючими та дезінфікуючими засобами. Щорічно перед початком навчального року проводиться паспортизація харчоблоку із отриманням відповідного документу.

На кухні працює два кухаря III розряду Слободян Г.П., Романова Т.П., які беруть участь у складанні меню, відповідають за зберігання та використання денного запасу продуктів, за повноту закладки продуктів і вихід страв, за якість і своєчасне приготування їжі, за дотримання технології виготовлення, за відбір та зберігання добової проби страв, за додержання правил особистої гігієни, за санітарний стан приміщень харчоблоку. Працівники харчоблоку особисто розписуються у Журналі здоров'я працівників харчоблоку про відсутність дисфункції кишечнику та гострих респіраторних інфекцій. Працівники харчоблоку, проходять медичні огляди відповідно до чинного законодавства.

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань дітей, які виховуються у дошкільному навчальному закладі. Їжа видається дітям тричі на день. Під час оздоровчого періоду організовують додатковий прийом їжі – другий сніданок з 10.00 до 11.00 у вигляді фруктів, соків, які видаються під час прогулянки. Для організації оптимального питного режиму діти забезпечуються водою за індивідуальною потребою. Кип’ячену воду дають охолодженою до кімнатної температури.

Питання раціонального харчування дітей заслуховуються на батьківських зборах, консультаціях та висвітлюються в інформаційних батьківських куточках. Для правильної організації харчування дитини вдома, особливо у вихідні і святкові дні, батьки ознайомлюються з режимом і специфікою харчування у дошкільному навчальному закладі. Тому щодня в інформаційному куточку вивішується меню із зазначенням виходу страв.